27 Ноември

Чакри и хормони: каква е връзката?

Written by 

       Всяка жлеза е свързана с енергийни центрове, наречени чакри. Ако някоя чакра е блокирана, функцията на съответната жлеза намалява.

На коя чакра, коя ендокринна жлеза съответства?

  • Коренната чакра съответства на надбъбречните жлези. Тя е разположена в горната част на бъбреците и е пряко свързана с хипоталамуса, хипофизата и половите жлези. Енергийно балансираните надбъбречни жлези ни помагат да се чувстваме сигурни, активни и устойчиви, стабилни в емоционално и финансово отношение.
  • Сакралната чакра при жените съответства на яйчниците. Тя е основният източник на половите хормони. Цялата репродуктивна система зависи от правилното функциониране на яйчниците. Освен това енергийно балансираната сакрална чакра е чувственост и сексуалност, отвореност към нови идеи и творчество, приемане на своята женска природа.
  • Чакрата на слънчевия сплит съответства на панкреаса. Тя отделя хормони, които регулират нивото на глюкозата в кръвта. Когато глюкозата попадне в кръвта, настроението се подобрява и мозъкът получава необходимата храна. Ако жлезата функционира нормално и няма смущения в потока на енергията в чакрата, ние сме съсредоточени и уверени.
  • Сърдечната чакра съответства на тимусната жлеза. Тя произвежда Т-лимфоцити - клетките, които се борят с инфекциите.
  • Гърлената чакра съответства на щитовидната жлеза. Ако гърлената чакра е активна и щитовидната жлеза функционира добре, жизнената енергия се повишава и дишането става равномерно и дълбоко. Появява се усещане за спокойствие и ведрина.
  • Чакрата на третото око съответства на епифизната жлеза. Тя произвежда хормона на радостта серотонин и мелатонин, който регулира циклите на сън и бодърстване.
  • Коронната чакра съответства на хипофизната жлеза и хипоталамуса. Хормоните, произвеждани от хипофизната жлеза и хипоталамуса, са отговорни за всички неволеви процеси в тялото. Например дишането, сърдечния ритъм, свиването и разширяването на кръвоносните съдове.

Хармоничните чакри ще ви помогнат да донесете здраве, просперитет и материално богатство в живота си.

Read 447 times Последна промяна на Понеделник, 27 Ноември 2023 18:20
Оценете тази статия
(0 гласували)

Последни Публикации