27 Ноември

Как да разберете кои чакри се нуждаят от внимание и грижа?

       Мисля, че всички забелязваме как вътрешната ни същност се отразява в света около нас, нали? Чувствате се вдъхновени, а светът отразява състоянието ви с комплименти, неочаквани и приятни изненади, чудесни възможности и нови запознанства. И обратното, когато сте обезкуражени, нищо не се получава и не се допълва. Забелязали ли сте?

       Става въпрос за отклонения или блокажи на енергийните потоци, които се регулират от чакрите. На санскритски език чакра означава "кръг" или "колело", което е много сходно с идеята за колелото на жизнения баланс. Задачата на чакрите е да приемат и разпределят енергиите. Ако има срив или блокаж в някой от тези енергийни центрове, това се проявява на ниво тяло, психично здраве, поведение и общо благополучие.

       Всяка от 7-те чакри има специфични характеристики и отговаря за съответните емоции, качества и функции - както физически и умствени, така и духовни. По принцип чакрите са свързани и с жлезите с вътрешна секреция по своето местоположение.

       За да постигнете състояние на пълно благополучие на всички нива: телесно, умствено и духовно, трябва да откриете енергийния си дисбаланс в чакрите и да ги приведете в хармонично психофизическо функциониране.

1. Коренна чакра - Муладхара

       Коренната чакра поддържа силната костна структура и надбъбречните жлези, връзката със земята и материалния свят. Свойствата на чакра Муладхара са сигурност, стабилност, спокойствие и заземяване. При жените тя обикновено е отслабена или слабо активна. Защото в исторически план от векове мъжете са отговаряли за сигурността и извличането на ресурсите за живот.

Признаци на отслабена Муладхара:
       Заболявания на стъпалата, костите, червата. Борба за задоволяване на основните потребности. Финансови затруднения, дългове, прекъсване на доходите, алчност за пари. Чести повреди на вещи, падания. Безпокойство и страхове. Забравяне и разсеяност, сънуване. Чувство, че сте отделени от физическото си тяло.

       Прекомерното натрупване на енергия в първа чакра може да се прояви като агресивна защита на собствената територия, фиксация върху материалните блага и задоволяване на основните потребности: да се яде, да се спи, да се прави секс.

2. Сакралната чакра - Свадхистхана.

       Тази чакра поддържа пикочно-половата система, при жените - яйчниците и матката, и е свързана с елемента вода. Втората чакра отговаря за емоциите, творчеството, желанията и удоволствията, креативността, хранителните предпочитания. И най-важното: Свадхистхана се свързва със сексуалната енергия и със способността да се наслаждаваме на живота. Опитът ми показва, че при жените тази чакра обикновено е отслабена.

Признаци на отслабена Свадхистхана:
       Гинекологични смущения, липса на оргазъм. Страх от връзки и интимност. Затвореност, загуба на интерес към творчеството и живота като цяло. Страх да изразяват истинските си емоции и желания. Неприемане на себе си и на своето тяло.

       Ако втората чакра е свръхактивна, това може да се прояви в сексуална разпуснатост, похотливост, хипертрофирано желание да задоволят ниските си нужди и да се отдадат на страстите си.

3. чакра на слънчевия сплит - Манипура

       Третата чакра поддържа храносмилателните органи, панкреаса и надбъбречните жлези. В традицията на йога казваме, че Манипура е нашият вътрешен огън и неговата природа е мощна, решителна и бдителна. Тя е отговорна за смелостта, силата на волята, увереността в действията на човека. Влиянието и социалният статус, разбирането на истинските цели на човека и способността му да ги постигне зависят от баланса на енергиите в третата чакра.

Признаци на отслабена Манипура:
       Заболявания на стомашно-чревния тракт и панкреаса. Неустойчивост към външни влияния и обстоятелства. Застой в кариерата. Неспособност да се доведат нещата докрай. Слаба воля. Съмнение в себе си. Чести съмнения, срамежливост и страх от това, че в очите на другите е по-ниско, отколкото в собствените си.

       Ако третата чакра е свръхактивна, това се проявява чрез жажда за власт, желание да се потискат другите, повишен контрол над живота си и над другите, желание за съревнование.

4. Сърдечната чакра е Анахата

       Четвъртата чакра поддържа сърдечносъдовата система, белите дробове, бронхите и тимусната жлеза. На емоционално и духовно ниво сърдечният енергиен център отговаря за способността да обичате: хората като цяло, любимите си хора, целия свят и най-вече - себе си. От баланса на енергиите в тази чакра зависи способността ни да бъдем състрадателни, да проявяваме мъдрост и благородство, да изграждаме доверителни и дълбоки взаимоотношения без желание да притежаваме.

       Анахата се намира по средата между долния и горния енергиен център, така че играе ключова роля за здравето както на тялото, така и на душата.

Признаци на отслабена Анахата:
       Заболяване на млечната жлеза и проблеми с гърдите. Заболявания на сърдечносъдовата система, белите дробове, диабет, възпаление на белите дробове. Остеохондроза, сколиоза и други прояви на скован гръб. Неспособност или трудности при изразяването на любовта. Уязвимост, чувство за самота. Зависимост от любовта на хората. Неспособност да говорят за чувствата си. Свръхвъзпитание на децата.

       Ако четвъртата чакра е свръхактивна, сме склонни да даваме любов и грижа, без да оставяме нищо за себе си, без да получаваме любов и грижа в замяна. Такива хора обикновено тичат при такива хора, за да "поплачат в талията", тяхното голямо и добро сърце може да бъде използвано дори от непознати хора.

5. Гърлена чакра - Вишудха

       Петата чакра поддържа щитовидната жлеза и паращитовидните жлези, както и органите, които са разположени на нивото на ларинкса: горната част на хранопровода, трахеята, бронхите, езика. Той отговаря за себеизразяването, за способността да се изразява мнението и истината, за чистотата на намеренията, искреността, взаимодействието и общуването с хората, красотата на речта. Петата чакра, заедно с Муладхара и Свадхистхана, особено често е отслабена при жените.

Признаци на отслабена Вишудха:
       Заболяване на щитовидната жлеза, аномалии на ларинкса, чести възпаления на гърлото, астма, проблеми с ушите и слуха, както и проблеми с челюстта и долните зъби. Тиха и неясна реч, ругатни, красноречие, заекване. Необщителност и затвореност. Силна срамежливост. Неспособност да изразяват своите идеи, мнения, истината.

       При прекомерно натрупване на енергии в пета чакра проявява склонност към клюки и критикуване на другите. Човек с твърде активна Вишудха може да не се съобразява с чуждото мнение, да мами, да завижда и да обвинява. Говори бързо и неартикулирано, като преглъща думите.

6. Чакрата на третото око е Аджна

       Шеста чакра поддържа епифизата, очите, фронталните и максиларните синуси, носа, горните зъби и мозъка. Отговаря за интуицията, моралните и етичните ценности, убежденията, мъдростта, способността за анализ, творческото въображение и способността за визуализация, ясновидството.

Признаци на отслабена Аджна:
       Главоболие и мигрена, нарушения на мозъчното кръвообращение, помрачаване на съзнанието, хронична умора, болест на Алцхаймер, максиларен синузит, синузит, алергии, глаукома, хроничен алкохолизъм, пристрастяване към хазарта. Фиксиране върху материални и физически желания. Загуба на интерес към изкуствата и знанията или пълното им отсъствие, апатия. Слаба интуиция и трудности с визуализацията. Неспособност за анализиране.

       Ако шестата чакра е твърде активна, това може да се прояви с прекомерни фантазии на границата на откъсване от реалността. Човек с прекомерно натрупване на енергии в Аджна може да прояви отегчение, арогантност и да е уверен в интелектуалното си превъзходство над другите.

7. Коронната чакра е Сахасрара.

       Седмата чакра поддържа хипофизната жлеза и мозъка. Тя отговаря за връзката на човека с Висшите сили, високото ниво на съзнание, паметта, чистия поток от информация, духовността, хармонизирането на работата на всички чакри и осъществяването на пълнотата на живота в неговото най-висше разбиране и великолепие.

Признаци на отслабена Сахасрара:
       Заболявания на мозъка, депресия, мигрена. Усещане за изоставеност и откъснатост от света. Липса на усещане за връзка с Висшите сили и тяхната подкрепа. Слаба памет, забравяне. Следване на чужди насоки, защото собствените са изгубени. Психични заболявания. Ако седмата чакра е блокирана, се наблюдава силен страх от смъртта.

       При твърде активна сахасрара човек може да не приема убежденията на другите, затова смята себе си за последен авторитет. Забравя за земните си нужди и отговорности, защото витае в облаците.

Read 672 times Последна промяна на Неделя, 07 Април 2024 16:04
Оценете тази статия
(1 Vote)

Последни Публикации