Лимфната система има имунна функция: тя отстранява чуждите частици, бактериите, вирусите и отпадъчните продукти, които попадат в организма.

За разлика от кръвоносната система, лимфната система не разполага със собствена помпа. Лимфата се движи бавно, под ниско налягане, като това движение се дължи на контракциите на мускулите и диафрагмата.

Лимфната система престава да функционира нормално, ако:

 • сърдечно и бъбречно заболяване, причиняващо трайно подуване на тъканите
 • инфекциозни заболявания
 • травми и изгаряния.

Когато всичко е нормално, лимфата изчиства всички отпадни продукти.

5 съвета за подпомагане на лимфната система:

 1. Пийте достатъчно чиста вода всеки ден, поне 30 мл на 1 кг телесно тегло (това е задължително!).
 2. Упражнявайте се, правете упражнения и специални тренировки, движете се повече през деня.
 3. Правете самомасаж със суха четка в посока от периферията към центъра на тялото (движенията трябва да са плавни, меки, без натиск върху лимфните възли).
 4. Изпълнявайте дихателни упражнения, диафрагмено дишане.
 5. В допълнение към чистата вода пийте билки (листа от касис, ехинацея, магданоз).

Изводът е прост: водата и движението са живот за лимфата!

За да работи добре лимфната система са й необходими и различни видове витамини и минерали.

Магнезий - отговорен за отпускането и свиването на кръвоносните съдове в кръвоносната система, която включва и лимфните съдове. Магнезият също така предотвратява появата на вазоспазъм.

Витамин В3 (ниацин) - участва в процеса на отпускане на съдовата стена и подпомага циркулацията на кръвта и лимфата.

Витамин С - играе важна роля в укрепването на съдовата стена, като активира производството на колаген и участва в имунната система, която също е тясно свързана с лимфната система.

Витамин D - повишава активността на клетките на имунната система, циркулиращи по лимфните съдове.

Витамин Е - мощен антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане.

Страдате от хипертония? И сякаш това не е достатъчно, повишаването на кръвното налягане е съпроводено с букет от неприятни симптоми: главоболие, световъртеж, шум в ушите, последвани от безсъние, намалена работоспособност и емоционално изтощение?

Със сигурност приемате хипотензивни лекарства, народни средства и изтощителни диети, за да намалите кръвното си налягане, но... азиатските лекари казват: "Правилният и редовен точков масаж ще помогне на тези, които искат да предотвратят хипертонията, и на тези, които страдат от нея повече от година!

Как да намалим високото кръвно налягане?

Акупресура е чужд термин за точков масаж, по време на който с пръсти се въздейства нежно и продължително върху определени биологично активни точки. Лечението и профилактиката на заболявания чрез натиск върху тези точки доскоро се считаше само за метод за премахване на симптомите, но днес възгледите за акупресурата са коренно променени.

Научно доказано е, че системният акупресурен масаж не само помага при лечение на хипертония, мигрена или безсъние, но е и ефективен компонент от комплексното лечение на остър ринит и бронхит, хипотония и дори се използва като метод за борба с проблемите с потентността при мъжете.

Масажът при високо кръвно налягане може бързо да намали показателя до нормални стойности, да се избави от болката в главата и общото неразположение на фона на болезненото състояние, както и да ободри организма. При правилен подход човек с хипертония може да подобри функцията не само на сърдечносъдовата, но и на дихателната и нервната система.

Всичко, което трябва да направите, е да усвоите правилната масажна техника и да работите върху правилните точки. Най-важното е, че можете да използвате тази техника, за да понижите бързо кръвното си налягане, където и когато пожелаете, без да се налага да викате специалист. Не се чувствате добре по време на среща или в обществения транспорт? Възползвайте се от техниката за точков масаж.

Практика

Дишайте спокойно, равномерно, през носа си. Опитайте се да бъдете спокойни, дори ако точките на натиск са болезнени. Не забравяйте, че масажът на активните точки трябва да бъде плавен, нежен и задълбочен, но в същото време да не е травмиращ.

Преди процедурата загрейте добре ръцете си, нахранете се (за предпочитане 40 минути преди сеанса) и не забравяйте да измерите кръвното си налягане: ако то е твърде високо, извършвайте точков масаж за не повече от 15 минути. Ако техниката се спазва точно, след сеанса по акупресура ще усетите топлина и приятна нежност, които продължават 20-30 минути.

1. С помощта на възглавничката на палеца си намерете мястото от лявата страна на долната челюст, където се усеща пулсацията на сънната артерия, натиснете и задръжте за 10 секунди. След това отпуснете палеца си, поемете дълбоко въздух, издишайте и отново натиснете. Повторете тази процедура три пъти и след това направете същата манипулация под долната челюст от дясната страна. Внимание: С този похват мног обързо се сваля налягането, порядъка е от около 30 мм живачен стълб.

2. След това натиснете областта на продълговатия мозък (връзката между тила и шията) три пъти, като задържите за 10-15 секунди.

3. С три пръста на дясната и лявата ръка натиснете синхронно областта в долната част на шията отзад, вдясно и вляво от гръбначния стълб. Повторете масажа на точката на натиск три пъти.

4. Стискайте и разтягайте по един среден пръст на всяка ръка в продължение на 15 секунди. Редувайте: 1.

5. От вътрешната страна на ръката намерете точката под малкия пръст и я натискайте в продължение на една минута. Повторете за другата ръка.

6. За облекчаване на натиска прилагайте натиск и върху активните точки на стъпалата, разположени в центъра на стъпалото, на 10 см над петата. Прилагайте натиск върху такава точка на дясното и лявото стъпало в продължение на 2-3 минути.

7. За устойчиво намаляване на артериалното налягане препоръчваме леко поглаждане на зоната на яката и горната част на гръдния кош, както и масажиране на шията и тила с върховете на пръстите с лека сила.

Съществуват множество акупресурни точки, но просто изберете зоните, които са най-неприятни за докосване: колкото по-неприятно е лечението, толкова по-ефективен е резултатът. И не забравяйте, че здравето е половината от щастието! Поне така казват дълголетниците от Азия. Практикувайте редовно тази акупресурна техника, защото тя може да ви спаси от дузина проблеми в бъдеще.

 Aries  Овенът винаги се е радвал на успех с "огнени" цветове - червено, жълто, оранжево и лилаво. За да успокоите Заека, предлагаме да изберете нюанси на оранжевото.
Веселият Заек предлага на Овена да забрави своята овча упоритост. Той просто смята, че в неговата година подобно поведение е неприемливо. Заекът подтиква Овена да стане по-чувствителен и отстъпчив. Само тогава Символът на годината ще гарантира на този знак своето покровителство.
 Taurus  След активната година на Тигъра Телецът има право на почивка. Сега на тях са им необходими зелени и изумрудени нюанси. Агресивните огнени цветове трябва да се избягват, за да не се получи ефект на червен парцал. Тромавият Телец може да дразни пъргавия Заек, но не е необходимо силният Телец да се страхува от гнева на малкия Заек. Повече енергия и смелост в действие! Миналата година Телецът е работил усилено, но тази година ще пожъне плодовете на своя труд.
Gemini  Близнаците се нуждаят от жълти цветове - които ще ви дадат нужната енергия и положително настроение. Важното е да изберете правилния нюанс, само да не е дразнещо лимонено. Притежавайки особената способност да бъде на няколко места едновременно, Близнаците ще намерят истински приятел и партньор в лицето на Заека. Заекът ще помогне на Близнаците да бъдат креативни, ще им даде много полезни идеи и ще ги доведе до голям успех.
Cancer  Раците се вписват идеално в дрескода на Заека. Късметът за тях са сините и сребърните нюанси. От друга страна, кафявите цветове ще предизвикат тъга и апатия у Раците.
Здравата черупка няма да помогне на Рака! Пъргавият заек ще го измъкне от безопасното му скривалище и ще го накара да танцува по негова музика. Партита, партита и пътувания ще държат Рака в напрежение през цялата година.Заекът няма да позволи на Рака да скучае.
Leo  Цветовете жълто и златисто ще донесат късмет на Лъва. Символът на годината обича богатството и лукса, не забравяйте да окрасите дома с ярки и блестящи детайли и ще увеличи богатството. Опасните цветове за Лъва са червените нюанси. Време е Лъвовете да излязат на публични места, без да забравят гордата си кралска осанка. Проницателният Заек не се страхува от Лъва и се опитва да му предостави всички блага на света. Въпреки това Лъвът все още ще трябва да работи усилено, но това ще бъде забавно и съвсем не трудно.
Virgo  Цветовете за късмет на Девата са естествени, природни цветове. Девата спокойно може да използва неутрални зелени, кафяви, сини и сиви цветове. Време е да престанете да играете арогантната Снежна кралица, която знае всичко най-добре. Трябва да се превърнете в жизнерадостно пролетно момиче и да започнем да се наслаждаваме на всеки миг от живота. Заекът е подготвил много изненади за Девите, които ще им помогнат да се забавляват и да спечелят много пари.
Libra  Подобно на Девата, Везните не са подходящи за цветове, които "бият на очи". За стабилизиране на душевното състояние и равновесие се препоръчва на този знак да добави в интериора небесносини и морски нюанси.
Равновесието на Везните зависи от новогодишната нощ. Заекът им е поставил хитра задача - колкото по-весело Везните отбележат празника, толкова по-голям успех ги очаква през следващата година.
Scorpio  На Скорпионите в Годината на Заека няма да им подхождат дъгата и "положителните" нюанси. Черен и наситено лилав, нарът ще ви помогне да проникнете в себе си и да активирате ресурсите си. Добрият Заек не обича агресията. Ето защо Скорпионите трябва да скрият жилото си възможно най-дълбоко, така че дори случайно да не разгневят символа на годината. Въпреки това не им е забранено да вкарват мрънкащите в пътя на поправянето, но трябва да действат внимателно.
Sagittarius  Тюркоазеното и лилавото ще донесат късмет на Стрелците и ще им помогнат да осъществят далечните си планове. Черното и лилавото, от друга страна, трябва да се избягват, тъй като ще ви дърпат назад и ще ви пречат да се съсредоточите върху важните неща. Стрелките на Стрелеца ще попаднат в целта благодарение на точния Заек. Стрелците ще бъдат любимци. В него има море от романтика, страхотни емоции и нови запознанства. В същото време е необходимо да се има предвид работата, защото в противен случай има вероятност да пропилеете цялото си състояние.
Capricorn  Спокойното кафяво, всички нюанси на дървото, ще успокоят Козирозите и ще ги изпълнят с невероятна сила. Но нито жълтото, нито златното, нито оранжевото ще заместят приглушеното кафяво и само ще стреснат Козирозите. Заекът съветва Козирозите да смекчат амбициите си и да спрат да протакат. Много членове на знака обичат да поучават другите. Символът на годината ще им позволи да погледнат на себе си отстрани и да разберат, че постоянното проповядване невинаги е от полза.
Aquarius  За Водолеите цветовете синьо и сребристо, както и ментово зелено, лилавото и черно ще донесат късмет. Те ще създадат творческа атмосфера и ще вдъхновят Водолея. Рязкото червено или жълто може да бъде депресиращо. Водолеите трябва да се въздържат, ако искат да ревнуват или да дават непоискани съвети на другите. Заекът предлага да се отървете от нездравословните чувства и да помислите къде можете да си изкарвате прехраната.
Pisces  За Рибите в Годината на Заека люляковите и лилавите нюанси са цветовете на щастието. Те ще ги изпълнят с положителни чувства и жизненост. Не декорирайте дома си с утилитарни цветове като кафяво, каки и черно - подобна гама ще заглуши вибрациите на Рибите и ще ви разконцентрира. Време е да се впуснете смело в бурния океан. Заекът ще помогне на малката рибка да се превърне в истинска акула, да отстоява интересите си и да постигне огромен успех.

 Тук можете да отриете вашата стихия в деня, в който сте се родили.

1974 1981 1988 1995
1975 1982 1989 1996
1976 1983 1990 1997
1977 1984 1991 1998
1978 1985 1992 1999
1979 1986 1993 2000
1980 1987 1994 2001

 

Ако не намирате, Вашата година - пишете ни, като изпратите вашата рожденна дата - ден/месец/година.

 celi

Време е за зимната приказка. Идва НОВАТА ГОДИНА, очаквана от млади и стари. Това е вълшебен празник, който се противопоставя на всички възрасти и модни тенденции.

Коледната елха е сърцето на зимните празници. Той е източник на неописуема атмосфера, на усещане за уют в къщата, на чувство за магия и надежда за чудо. Начинът, по който е украсено, ярките светлини на дървото правят настроението на празника по-празнично и дори сбъдват желанията ни.

Всички знаем със сигурност, че желанията, които се сбъдват по време на звъна на камбаните, се сбъдват. Но ние трябва да помогнем на Вселената малко да чуе за тях, да насочим енергията в правилната посока, да я привлечем някъде и да я отблъснем от някъде.

И новогодишната елха определено ще ни помогне в това! По-скоро не самата елха, а нейната празнична рокля, която така блести, проблясва и привлича не само погледи, но и енергия.

Места, в които е благоприятно за използвате гирлянди, за посрещане на новата година са: 

Юго - изток и Север.

Кога е най-добре да поставите елхата?
Дати и време за включването на светещите гирлянди в ЮГО-ИЗТОЧНИЯ СЕКТОР
Енергиите на Югоизтока осигуряват бързи идеи и пари, помагат за намиране на решения в трудни ситуации и съживяват общуването!

 

***Часовите диапозони са за гр. Плевен. За останалите градове използвайте примерно +10 мин. от началния час и действайте.

8 декември в час Бик (01:21 - 03:21) освен тези които са се родили в годината на Бика
10 декември в час Плъх (00:00 - 00:21) освен тези които са се родили в годината на Заека
11 декември в час Змия (09:21 - 11:21) и час Маймуна (15:21 - 17:21) освен тези които са се родили в годината на Дракона
12 декември в час Кон (11:21 - 13:21) освен тези които са се родили в годината на Змията
15 декември в час Змия (09:21 - 11:21) освен тези които са се родили в годината на Маймуната
17 декември в час Коза (13:21 - 15:21) освен тези които са се родили в годината на Кучето
26 декември в час Дракон (07:21 - 09:21) освен тези които са се родили в годината на Козата
29 декември в час Заек, Маймуна, Петел (05:21 - 07:21 / 15:21 - 17:21 / 17:21 - 19:21 ) освен тези които са се родили в годината на Кучето

 Другия прекрасен сектор е СЕВЕР.

Тук е енергията на мъдростта, яснотата на мисълта, успеха в кариерата и обучението, помощта на служителите!
Дати и време за включването на светещите гирлянди в сектор СЕВЕР

12 декември в час Петел (17:21 - 19:21) освен тези които са се родили в годината на Змията
18 декември в час Коза (13:21 - 15:21) освен тези които са се родили в годината на Свинята
23 декември в час Коза Бик (01:21 - 03:21) освен тези които са се родили в годината на Дракона
25 декември в час Заек (05:21 - 07:21) освен тези които са се родили в годината на Коня

Седнете удобно и се отпуснете. Потопете се в медитация. Кажете:

"Моя Вселена, аз се освобождавам от негативните финансови нагласи.
Отварям се за потока на изобилието.
Знам и приемам, че Ти винаги ме даряваш с подаръци.
Знам, че парите винаги са там и ме намират сами.
Знам, че парите лесно се умножават и спестяват.
Обграждам се с хора, които също знаят, че пари винаги има.
Знам, че ти, моята вселена, си променлива и податлива.
Създавам реалност, в която винаги има пари.
Живея на Земята, където има пари и то в изобилие.
Знам как лесно да печеля пари.
В момента се обучавам да чувствам, че винаги имам пари."

Вдишвайте и издишвайте. Върнете вниманието си към тялото си.

 На изток съществува твърдо убеждение, че ако държите 5 специални растения у дома, доходите ви ще започнат да растат.

Важни правила:

 • растенията трябва да са здрави, добре поддържани, без признаци на увяхване, болест или повяхване!
 • Ако някое цвете е умряло и не може да бъде възстановено, изхвърлете го, без да съжалявате, защото то ще изсмуче положителната енергия в дома ви.
 • Дори ако едно растение е много благоприятно, но не ви харесва, не трябва да го имате! Всяко цвете изпитва отношение към него и няма да расте в атмосфера на антипатия.

 Ето тези пет растения, които скоро могат да ви направят богати:

 

 parichno darvo

Crassula ("парично дърво")

Добре е да го държите на закрито или пред къщата. Енергията на това растение е много благоприятна, особено за хората, които работят в интелектуалната сфера. Той привлича късмет заради специалната аура, която се създава в стаята. Това растение може да се постави във всяка стая, офис. Krassula е напълно непретенциозна и може да се отглежда от лист или клонче.

 scindapsus

Сциндапсус

Това е непретенциозна тропическа лиана и още едно ценно растение за дома и офиса. Особено предпочитан е в североизточния ъгъл, но може да се постави и в други части на къщата. Scindapsus расте много бързо, може да достигне повече от метър за една година и обича светлината и влагата.

 bambuk

Бамбук

Бързият му растеж и здравият му ствол символизират сила, сигурност, непоколебима воля и дълголетие, както и енергията на растежа и просперитета във всички области на живота. Бамбукът може да се отглежда във всяка част на дома/офиса, но е особено подходящ за северозападните помещения. Това непретенциозно растение дава здраве и дълголетие на обитателите си, предпазва ги от неприятности, недоброжелатели и зли духове и привлича късмет и благоденствие.

 nar

Нар

Символизира плодородието, просперитета и семейното щастие. В будизма нарът е един от трите благословени плода, заедно с прасковата и цитрусовите плодове. Дървото от нар трябва да се държи на открито, особено добре пред къщата.

 hibiskus

Хибискус

Това е красив плътен храст, който може да достигне до 1-2 м височина. Растението е чудесно за създаване на храсти, жив плет и като единичен екземпляр в тревната площ. Полезно е да го държите на открито от северната или източната страна на къщата.

Приятели, за много от нас това не са леки времена. Безпокоим се заради политическите новини, коронавируса, повишаващите се цени и много други неща, които неусетно се натрупват в голям, тежък проблем, който седи в много от нас и ни пречи да живеем пълноценно.

Позволете ми да споделя с вас една техника, която аз самия използвам в моменти на страх и вътрешна паника.

Така че, ако усещате, че животът ви е труден, а страхът и паниката са твърде близо до вас, направете малко упражнение.

Мозъкът не умее да задържа повече от две точки на внимание. Затова най-лесното упражнение е да съсредоточите вниманието си върху върховете на средните пръсти на двете ръце едновременно и да го задържите там възможно най-дълго.

Звучи много просто, но не е: умът ще избяга в мисли, а вие методично ще го върнете към върховете на пръстите.

Можете да правите упражнениято навсякъде: на работа, в транспорта, у дома. Толкова пъти, колкото е необходимо. Приятният страничен ефект е, че способността ви да се концентрирате се увеличава, което означава, че ще бъдете по-ефективни и динамични в бизнеса.

Ретроградни планети през 2022 година

През 2022 година Меркурий ще бъде ретрограден три пъти виж таблицата по долу, и през това време не трябва да започвате нови проекти, да купувате нови носители на информация, средства за придвижване. За повече информация вижте тук.

През 2022 година Венера ще бъде ретроградна виж таблицата по долу. През това време трябва да преосмислите всички видове отношения, в това число и тези от паричен характер. За повече информация вижте тук.

През 2022 година Марс ще бъде ретрограден виж таблицата по долу. През това време активността спада, за осъществяването на целите може да не стигат сили и енергия. В този период бъдете внимателни с техниката, често тя излиза от строя. За повече информация вижте тук.

През 2022 година Юпитер ще бъде ретрограден виж таблицата по долу. По време на ретроградния му период е най - добре да завършвате, а не да започвате нови проекти. За повече информация вижте тук.

През 2022 година Сатурн ще бъде ретрограден виж таблицата по долу. През периода не се препоръчва да подписвате дългосрочни контракти, да регистрирате нови фирми, да купувате недвижимости, да сключвате брак. За повече информация вижте тук.

През 2022 година Уран ще бъде ретрограден виж таблицата по долу. Това е планетата на неочакваните, внезапните решения, затова в ретрограндия му период можете неочаквано да си спомните за свои стари нереализирани идеи, да погледнете по нов начин на стари вещи и т.н.

През 2022 година Нетпун ще бъде ретрограден виж таблицата по долу. Ще се увеличат подсъзнателните сили, ще се повишат екстрасензорните способности. Може да се освободите от догми, предрасъдъци и суеверия. За повече информация вижте тук.

През 2022 година Плутон ще бъде ретрограден виж таблицата по долу. За повече информация вижте тук.

Подробно за ретгроградното движение на планетите през 2022 година вижте в таблицата.

Дата Меркурий Венера Марс Юпитер Сатурн Уран Нептун Плутон
01.01.2022                
15.01.2022 Начало              
18.01.2022           Край    
29.01.2022   Край            
03.02.2022 Край              
29.04.2022               Начало
10.05.2022 Начало              
03.06.2022 Край              
04.06.2022         Начало      
28.06.2022             Начало  
28.07.2022       Начало        
28.08.2022           Начало    
10.09.2022 Начало              
02.10.2022 Край              
08.10.2022               Край
23.10.2022         Край      
30.10.2022     Начало          
23.11.2022       Край        
04.12.2022             Край  
29.12.2022 Начало              
31.12.2022     Край     Край    

 

Лятото започна, което означава, че сезонът на плодовете, зеленчуците и дивите билки е в разгара си. За да разнообразите закуската и вечерите си, както и да наситите тялото с витамини, ви предлагам 10 рецепти за здравословни смутита.

Събрах рецепти с достъпни съставки, за да можете да разведрите през всеки горещ летен ден:

1. Оранжев заряд

Морков - 1 голям
Зелена ябълка - 1 голяма
Сок от 2 портокала
Прясно настърган корен от джинджифил - 1 чаена лъжичка
Мед - 1 чаена лъжичка

Настържете морковите, изцедете сока на двата портокала с помощта на сокоизстисквачка за цитруси или с ръце. Комбинирайте ги с останалите съставки в блендер и разбийте до пюре.

 

Страница 1 от 22

Последни Публикации